vineri, 22 noiembrie 2013

Despre învățământ, Maia Sandu și elevi

1. Despre învățământul de la noi din țară sau trebuie să vorbești mult și direct sau să taci. Am să scriu câte ceva pentru că tot e atât de mediatizat în ultimul an acest subiect.
   Am terminat 12 clase cu 2 ani în urmă și am dat și eu BAC-ul. Și, aș vrea să zic că elevii ar avea o altă atitudine față de el dacă profesorii nu ar mai băga atâta frică și teamă în ei. Din câte eu îmi reamintesc de prin clasa a VI-a au început cu faza aceea de a ne speria: ,, dacă nu ai să înveți, ai să ajungi în a IX-a și nu ai să dai examenul, ai să rămâi repetent și acolo nimeni nu o să te ajute, e tare greu" și multe altele. Poate zicându-ne aceste vorbe profesorii au ca drept scop să ne motiveze să învățăm mai bine, dar dintr-o parte asta pare ca o sperietoare și din start examenul îl egalăm cu ceva peste care nu am putea trece singuri fără surse de inspirație, fără telefoane și fără colegul de la care toți acești ani am copiat. În a X-a a fost la fel, numai am pășit în clasă și s-a început același lucru ca și în cazul examenului, doar că acum fiind vorba de BAC. Și cum să-l dai? când ți se bagă-n cap ani la rând: ,, nu o să-l dai, nu o să-l dai". Vorbind din punct de vedere psihologic, la ce te programezi și la ce te gândești aceea și obții ;) și ca să fie clar- nu mai sunt profesorii aceștia niște tirani: mai încurajează și motivează ei, la început de vară la ultima consultație cu o vorbă sper eu sinceră și venită din adâncul sufletului: ,, o să reușiți".
   Toată problema-i în aceea că trăim în țara unde e ok să ți să se pună un 10 pentru că mama-i mare director pe undeva și toți o știu sau pentru că profesoru-i fratele lui tata și te alintă cu 9 când meriți 7 și din păcate că tata și mama-i un simplu lucrător la stat, care n-are bani să bage-n cadouri și ore suplimentare tot joacă un rol. Dacă tot e vorba de reforme în învățământ, dacă tot e vorba de viitorul acestei țări 1. de ce ei au cel mai mic salariu? (din spusele lor) și 2. de ce nu se face o ,, curățenie generală" în toate aceste cadre didactice? Cum persoana care nu știe biologie să învețe niște copii, citind totul din carte sau spunându-le lor: hai citiți! ?? Ce să facă la lucrări dacă ei nimic nu știu? Să copieze pe parcursul la toți anii și apoi ajungând la Universitatea de Medicină (c-așa o vrut mama, să fie mare medic)   și să știe materialul din clasa a 6? Când el odată-n lună învăța totul pe de rost, pentru că știa că trebuie să răspundă.
Reformele-s bune pe care le propune Ministerul, dar n-au nici un sens atâta timp cât nu se pune accentul pe baza și mă refer la clasa I. Cum să dea ei BAC-ul cu camere, bruiaje și scanere când pe parcursul la atâția ani ei s-au deprins cu copiatul? Da lasă-i să-l dea cu chiu cu vai pentru că asta le e în sânge și nu mai îngrași porcul în ajun, cât de multă mâncare nu i-ai da. Nu o să citească ei toate operele, pentru că au 4 BAC-uri și pentru că la toate 4 trebuie să citească și să învețe lucruri noi în un an, când logic trebuiau să facă în 12.
E greșit totul din clasa I, pentru că copilului de la început nu i se explică ce are de făcut, cum și de ce. Învățătoru-i obosit, are o zi de naștere și vrea să scape mai repede de ei sau alte cazuri  în urma cărora copii când încearcă ceva să facă și dă rezolve singuri- o dau în bară. Și, hai în medicină să lucreze medicii înzestrați cu acest dar și cu cunoștințele necesare și în învățământ la fel, nu de alta dar apoi se ajunge la nemulțumiri de la profesori că n-o luat locuri la Olimpiade și proteste de la elevi, pentru că ,, asta nu i-o învățat și asta nu o trecut".  Este greu și plictisitor în unele cazuri, iar pentru ca școlarul să învețe trebuie în primul rând ceia ce i se predă să-i stârnească interes.
2. Maia Sandu - a fost numită ministru al educației pe 24 iulie 2012. O venit cu o serie de reforme în domeniul educațional, cum ar fi scurtarea vacanțelor și schimbarea condițiilor de dare a BAC-ului. Referitor la Bac- am scris mai sus, această reformă nu ar avea atâta motiv de discuții dacă de pe acum, celor din clasele primare, maxim gimnaziale li s-ar zice că vor avea iată aceste condiții. De mici să nu reușească să se învețe cu telefoanele de mii de euro și cu ideea că totul o să le fie trimis gata rezolvat și doar cu un clic vor avea cei 12 i temi făcuți de cei mai buni profesori din oraș. Cu scurtarea vacanțelor nu-s de acord, pentru că asta-i în folosul copiilor să mai aibă timp și pentru dormitul până la 10, pentru plecarea cu părinții undeva sau pentru a citi și a acorda timp și altor hobby-uri pe care le au. Sau cu 5 zile sau cu 3, cel ce are de învățat va învăța, cine va avea doar de ros papucii așa și va face.
3. Elevii- aici deja e mai interesant. Ei își ies din minți în loc să se apuce de carte. Înțeleg- da, daaa... eu am dat fără camere, da, daaaaaaa...  era altfel și asta nu-i motiv voi să dați dovadă de proastă educație și nici un pic de cultură:



sau poftim: accesați linkul pentru a auzi o altă piesă  și despre pozele și votările ce sunt pe rețelele de socializare nici nu vorbesc:





Și am postat aceste poze pentru ca poate dintr-o parte acești copii: viitor miniștri, parlamentari și agenți economici să vadă greșelile cu care scriu și două propoziții. Nu văd sens la tâmpeniile acestea și nu le accept și nu  le fac reclamă la prostiile lor, dar e de râs unde s-a ajuns. Liniștiți-vă și va-ți dus la citit, copiilor!
P.S. Simt că va avea continuare această postare, dar pe azi atât.
Surse foto: muligambia și odnoklassniki
Stefany

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu