duminică, 23 septembrie 2012

Teoria umanista a personalitatii

   Salutare,
   Iubesc sa citesc si citesc destul de des, insa din pacate nu ceea ce sunt obligata pe la universitate dar ceea ce imi place mie. Am obiceiul ca sa postez aici fragmente sau lucruri ce mi se par interesante sau ce ar trebui stiute.
   Deci, pentru astazi putin din psihologie ,,TEORIA UMANISTA A PERSONALITATII".
   ,,Carls Rogers a elaborat teoria umanista a personalitatii, conform careia omul are citeva necesitati de baza: de pretuire si de autoactualizare.
   Dupa parerea lui Rogers, fiinta umana se manifesta prin nazuinta continua spre crestere si dezvoltare, prin faptul ca tinde sa corespunda cerintelor prezentului, adica are necesitatea de autoactualizare. El considera ca toate experientele noastre de viata trec prin prisma acestei trebuinte.
   Necesitatea fundamentala a omului este de a-si dezvolta potentialul. In caz ca acest aspect este frecvent reprimat pot aparea probleme de ordin neurotic si psihotic.
   O alta necesitate fundamentala, este conceptul de sine. Rogers a descoperit ca multe persoane au o imagine despre sine diferita de cea reala. Cu cit sinele ideal este mai diferit de sinele real, cu atit subiectul se simte mai anxios si nefericit.
   Cea de-a treia necesitate a personalitatii umane, relevata de Rogers, este necesitatea pretuirii. El considera ca orice fiinta umana are trebuinta sa fie pretuita de alte persoane, apreciere care sa se manifeste prin dragoste, afectiune si chiar prin simplul respect. Daca omul este lipsit de aceasta apreciere, el se confrunta cu un disconfort psihic, sufera profund.
   Dupa Rogers, dezvoltarea unei personalitati sanatoase presupune lipsa conflictelor intre Eul real si Eul ideal, intre conditiile de valoare si imboldul intern de autoactualizare, deoarece pentru majoritatea indivizilor, in decursul vietii, exista persoane care le ofera o pretuire neconditionata.
   Teoria umanista sustine ca fiecare om dispune de calitati prin care se poate sprijini procesul de autorealizare, ceea ce ar putea fi postulatul  de baza al educatiei. Carls Rogers considera ca fiecare persoana, in orice situatie, trebuie sa tinda sa fie ea insasi, in loc de a juca un rol. Astfel, cel mai bun parinte, spune el, nu este acela care joaca rolul de parinte, ci acela case se implica in activitatile familiei sale si contribuie la crearea conditiilor de realizare a copilului sau."
   Sper ca informatia a fost utila si interesanta.
   Stefany

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu